Skoleboller

Skoleboller, skolebrød eller 17. mai boller, kall det hva du vil! :) Jeg har ikke spist skoleboller på evigheter, men har lovet meg selv en ordentlig skolebolle med vaniljekrem, kokos og melisglasur på 17. mai. For meg holder det ikke med de slappe bollene som de ofte selges på butikken, så jeg bestemte meg for å lage hjemmelagde med en litt sunnere vri! :)Ingredienser

8 boller

 • 2 dl mandelmel
 • 2,5 dl hvetemel
 • 1/2 dl sukrin
 • 1,5 dl melk
 • 50 g smeltet smør
 • 1/2 pk gjær
 • 1/4 ts bakepulver
 • 1/4 ts salt
 • 1/4 ts kardemomme 

Vaniljekrem

 • 3 dl melk
 • 2 eggeplommer
 • 3 ss sukrin
 • 1 ss potetmel
 • 1 vaniljestang
   

Glasur

 • Sukrinmelis
 • Kokos
 • Vann
   

Slik gjør du:

 1. Bollene: Bland alle de tørre ingrediensene. Smelt smør og rør inn melk og gjær. Kna deigen godt og la den heve i ca 1 time. Trill runde boller og lag en grop på midten. La de heve videre i ca 30 minutter.

 2. Kremen: Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøene og ha dem i en panne sammen med vaniljestangen. Pisk inn alle de andre andre ingrediensene og rør konstant mens kremen varmes opp. Sausen skal IKKE koke. Ta sausen av platen når den tykner. Ta bort vaniljestangen og rør i kremen mens den avkjøles. Fyll passelig med krem i gropen på hver bolle. Stek bollene på 225 grader i ca 10 minutter eller til de er gylne.  

 3. Glasuren: Vent til bollene er helt avkjølt før du pynter de med glasur. Ha et par dråper vann i melisen og pynt rundt ringen med vaniljekrem. Dryss til slutt kokos på toppen. Haha! Jeg måtte nesten le litt av meg selv og påfunnet om å lage sunne skoleboller når jeg så resultatet! Jeg ventet meg store lekre skoleboller, men deigen ville ikke heve. Resultatet ble derfor ikke like bra som jeg hadde sett for meg, men minibollene smaker sikkert like godt. Bollene ser nesten svidd ut, men det er bare det brune mandelmelet som gjør de litt mørke. Kremen har jeg smakt på og den var i hvertfall god og bollene ble fine når de fikk glasur og kokos på. Det var masse krem til overs siden det ikke var plass til så mye i bollene så vi får ta litt ved siden av også.

Ørjan kommer hjem fra Stavanger i kveld, så da tenker jeg det blir en bolle til Melodi Grand Prix. Nå står husvask og etterhvert middagslaging på planen, så da gjenstår det bare å ønske dere en fiktig fin 16. og 17. mai! :D 

8 kommentarer

Åhhh, NAM! Disse bildene er de beste :D

Stine

16.05.2013 kl.16:23

Linda Marie Stuhaug: Hehe! Om du sier det, så! :D Jeg er spent på å smake i kveld :)
Oi, bollene skulle det stå ;) autokorrekt....

Stine

16.05.2013 kl.18:49

Linda Marie Stuhaug: Haha! Syntes det var noe merkelig, for disse bollene så jo ikke veldig fine ut! :P Men ble mye bedre med pynt og glasur :) Skoleboller er min favorittbolletype, men vet ikke om akkurat disse er det! Det gjenstår å smake i kveld :D

bakekona

16.05.2013 kl.20:54

Mmmmmm sier jeg! :) Jo mer vaniljekrem jo bedre ;) Har du smakt på de nå? :)

Min favorittbolle er kanelsnurrer med vaniljekrem i midten. Og kanskje litt glasur på toppen. Åå, nå fikk jeg lyst på gjærbakst!

Stine

16.05.2013 kl.21:02

bakekona: Mhm, vaniljekrem er kjempegodt! :D Nei, det blir til Grand Prix som begynner nå! :)
Mmm! Kanskje jeg skal prøve den type bolle neste gang. Tror det er første gang jeg lager boller utenom når jeg var liten og laget boller med mormor og kanskje i en heimkunnskapstime. Laget også lussekatter i fjor vinter, men ellers har det vært dårlig med bollebakst... Gleder meg til å smake! :D

mamma

16.05.2013 kl.23:39

Vi har vel laget litt boller vi også når du vokste opp :) Mmmmm det er godt:) Ja til boller og vafler i sommerferien :)

Stine

17.05.2013 kl.09:41

mamma: Det må ha vært sjeldent! Jeg husker ikke å ha laget boller annet enn med mormor på Sotra :) Har hun forresten sluttet å lese bloggen...? Selv om du sikkert er enig med meg i at det nederste bollebildet er til å le av, var dette de beste bollene jeg noen gang har smakt! Til og med Ørjan syntes de var mye bedre enn vanlige butikkskoleboller. YES, prosjektet var vellykket! Vi klarte ikke å spise bare 1 hver, men vi måtte ha 2! I dag blir det mer boller og god mat. Hipp hurra for 17. mai og gratulerer med dagen! :D Kos dere ;)

Skriv en ny kommentar

Stine

Stine

21, Elverum

Tjohei! :D Jeg er en aktiv jente fra Bergen som studerer Folkehelse ved Høgskolen i Hedmark, avd. Elverum. Denne bloggen vil for det meste handle om kosthold og sunne oppskrifter, men også litt om fysisk aktivitet. Jeg håper du finner en oppskrift som faller i smak. Enjoy! :D Har du spørsmål er du velkommen til å kontakte meg på stine.sanden@stud.hihm.no eller 95816997. Dersom du ønsker å bestille produkter fra Herbalife, klikk deg inn på www.herbashop.no/ss98.

Kategorier

Arkiv

Matbloggtoppen
hits